Vallen

Vallen is een complex probleem dat vaak wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Hoe meer risicofactoren iemand heeft, hoe groter het risico wordt om te vallen.

Belangrijkste valrisicofactoren bij ouderen zijn: mobiliteitsproblemen (balans, lopen, spierkracht), een eerdere val, medicijngebruik(psychofarmaca, polyfarmacie), gewrichtsproblemen, verminderd gezichtsvermogen, valangst, duizeligheid, voetproblemen, ondervoeding. Ook problemen  bij het uitvoeren van activiteiten  kunnen tot valincidenten leiden. Verdere risico’s voor het vallen kunnen zich in de omgeving bevinden. (Ongelijke tegels, gladde vloeren, inadequaat schoeisel of trappen). Met name mensen met dementie of cognitieve problemen hebben een verhoogt risico om te vallen.

De ergotherapeut  maakt een inschatting van de valrisico´s en geeft adviezen om valpartijen te voorkomen. In sommige gevallen is het nodig om te gaan oefenen met het veilig uitvoeren van activiteiten.

Naast de begeleiding van de ergotherapeut kan bij de valpreventie ook gebruik worden gemaakt van de expertise van de fysiotherapeut. Deze richt zich vooral op het verbeteren van de spierkracht en het evenwicht.